Limabonen met zwarte knoflook, baharat en citroen

Deze limabonen gebakken met zwarte knoflook, baharat en citroen zijn ontzettend lekker. Voor de snelle versie koop ik meestal een blik limabonen. Peulvruchten zijn als je ze alleen maar warm maakt vaak wat saai. Maar probeer eens knoflook en specerijen en je weet niet wat je proeft!

Deze limabonen gebakken met zwarte knoflook, baharat en citroen zijn ontzettend lekker. Voor de snelle versie koop ik meestal een blik limabonen. Peulvruchten zijn als je ze alleen maar warm maakt vaak wat saai. Maar probeer eens knoflook en specerijen en je weet niet wat je proeft! De limabonen worden gebakken in de pan, beginnend met de specerijen, citroen en de zwarte knoflook, dan de bonen erbij en als die warm zijn gaat het vuur hoog en bak ik ze lekker bruin. De baharat is pittig, de zwarte knoflook zoet (denk drop) en de citroen is friszuur. Dat combineert goed met de lichtzoete smaak van de bonen.

Variatietip: ook lekker met verkruimelde feta of gegrilde halloumi. Probeer ook eens linzen (die hoeven niet stevig gebakken) en voeg daar op het laatste moment nog wat gehalveerde tomaatjes aan toe.

Deze limabonen gebakken met zwarte knoflook, baharat en citroen zijn ontzettend lekker. Voor de snelle versie koop ik meestal een blik limabonen. Peulvruchten zijn als je ze alleen maar warm maakt vaak wat saai. Maar probeer eens knoflook en specerijen en je weet niet wat je proeft!

Peulvruchten als vleesvervanger of bijgerecht

Al best een behoorlijke tijd eet ik meestal vegetarisch, al komt er geregeld toch nog vis op tafel. De verhoudingen van onze maaltijden zijn afgelopen jaren wel gewijzigd. Rekende ik – toen de kinderen nog thuis waren – op 1 ons groenten per persoon, nu werken we dezelfde hoeveelheid met z’n tweeën weg. Dat houdt in dat er minder koolhydraten en vlees/vis op tafel staat.
Vaak maak ik voor mijzelf peulvruchten (limabonen, kikkererwten of linzen) als de man behoefte heeft aan een stukje vlees. Eind van het liedje is dat hij stiekem ook wat wegsnoept uit mijn pannetje/schaaltje, want hij roept telkens dat het zó lekker is!

Limabonen uit de airfryer

Dit lekkere bijgerecht kun je ook prima in de airfryer bereiden. Meng de uitgelekte limabonen met de olie en de overige ingrediënten. Schep in een vuurvast schaaltje. Stel de airfryer in op 160-175oC en bak ca. 10 minuten of tot de limabonen geroosterd zijn en warm. Houd wel in de gaten of het niet te hard gaat. Bruinen de limabonen niet genoeg, zet dan na ca. 5 minuten de temperatuur iets hoger.


Recept: Limabonen met zwarte knoflook, baharat en citroen

Bijgerecht
Voor 1 persoon
Voorbereiden:
5 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
15 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1 blik limabonen
  • 1 teen zwarte knoflook
  • ½ tot 1 tl baharat
  • Stukje citroenschil
  • Olie om mee te bakken

BEREIDING

Giet de bonen in een vergiet, spoel met koud water en laat goed uitlekken.

Snijd een stukje schil van een gewassen citroen. Gebruik een dunschiller, zodat je het bittere witte vlies niet meeneemt. Snijd in dunne reepjes.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Pers de knoflook en bak deze met de baharat even in de olie. Baharat is best pittig, dus probeer eerst een halve theelepel, proef en voeg nog wat extra toe als je dat lekker vindt.

Voeg de uitgelekte limabonen en de citroen toe. Laat  ca. 5 minuutjes mee verwarmen. Draai dan het vuur hoger en bak de limabonen totdat ze een bruin korstje krijgen. Ze zijn klaar als ze begonnen te poffen (denk aan popcorn).

Proef en voeg evt. nog wat zout toe.

Garneer met muntblaadjes en evt nog wat citroenrasp.

Pin de foto van de Limabonen met zwarte knoflook, baharat en citroen

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze limabonen gebakken met zwarte knoflook, baharat en citroen zijn ontzettend lekker. Voor de snelle versie koop ik meestal een blik limabonen. Peulvruchten zijn als je ze alleen maar warm maakt vaak wat saai. Maar probeer eens knoflook en specerijen en je weet niet wat je proeft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s