Pizza zonder kneden (No Knead pizza)

Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Deze pizza zonder kneden (no knead pizza), maar wel met "omslaan" tijdens het rijzen. Belegd met geroosterde courgette of tonijn is dit een top recept.

Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Ik heb een recept voor pizzadeeg uit een Italiaans kookboek, maar daar was ik nooit helemaal tevreden over. En omdat ik fan ben van deeg zonder kneden (het no knead brood) lijkt het me dat je dat ook wel kunt gebruiken voor een pizza ;-). Ik combineer het recept met de manier waarop je vaak zuurdesembrood maakt: je vouwt het deeg tijdens het rijzen. Op die manier ben je natuurlijk wel de halve dag bezig voordat je aan tafel kunt. Maar de meeste tijd bestaat uit wachten! Dus dan kun je makkelijk nog iets anders tussendoor doen.

Het beleg van de ene pizza is tonijn, de andere geroosterde courgette. Door de courgette te roosteren, krijgt deze veel meer smaak. Bovendien is overtollig vocht dan al verdampt, wat alleen maar gunstig is voor de pizza. Verder voeg ik bij beide pizza’s nog halve tomaatjes, olijven, kappertjes en mozzarella toe.

Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Deze pizza zonder kneden (no knead pizza), maar wel met "omslaan" tijdens het rijzen. Belegd met geroosterde courgette of tonijn is dit een top recept.
Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Deze pizza zonder kneden (no knead pizza), maar wel met "omslaan" tijdens het rijzen. Belegd met geroosterde courgette of tonijn is dit een top recept.
Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Deze pizza zonder kneden (no knead pizza), maar wel met "omslaan" tijdens het rijzen. Belegd met geroosterde courgette of tonijn is dit een top recept.
Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Deze pizza zonder kneden (no knead pizza), maar wel met "omslaan" tijdens het rijzen. Belegd met geroosterde courgette of tonijn is dit een top recept.
Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Deze pizza zonder kneden (no knead pizza), maar wel met "omslaan" tijdens het rijzen. Belegd met geroosterde courgette of tonijn is dit een top recept.

Vries de afgebakken pizza’s in voor later

Omdat het best wat tijd vraagt om dit pizzadeeg te maken, kun je er ook voor kiezen om een dubbele portie te maken. Maak het deeg en bak de pizza’s met alleen tomatensaus en oregano voor 12-14 minuten. Let erop dat je ze niet te donker bakt. Op een later moment wil je ze nog beleggen met allerlei lekkers en dan afbakken in de oven. Verpak de afgekoelde pizza’s in plastic om in te vriezen.

Afbakken: laat het pizzadeeg ontdooien en kies een beleg dat je lekker vindt. Bak de pizza’s ca. 4 minuten op 240oC.


Recept: Pizza zonder kneden

Pizzadeeg
Voor 2 pizza’s
Voorbereiden:
ca. 1 uur
Bereiden:
ca. 30 minuten
Totale tijd:
ca. 8,5 uur

INGREDIËNTEN

  • 225 g patentbloem
  • 2,25 g droge gist
  • 175 g handwarm water
  • 3,5 g zout

Beleg

  • tomatensaus of pesto
  • 1 courgette of 1 klein blikje tonijn
  • ½ el kappertjes
  • 10 zwarte olijven
  • 8 tomaatjes
  • 12 bolletjes mini mozzarella
  • handje rucola
  • takje basilicum
  • peper en zout

En verder

  • kom met douchemuts
  • deegklopper of spatel
  • olijfolie
  • semolinameel
  • pizzasteen of bakplaat met bakpapier

BEREIDING

Weeg de ingrediënten af en verwarm het water tot handwarm (ca. 38oC).
Meng de bloem met de droge gist en voeg dan het water toe. Meng tot een samenhangend geheel, het hoeft niet helemaal glad te zijn. Dek af met de douchemuts of een vochtige theedoek.

Laat 15 minuten rusten (autolise).

Voeg het zout toe en meng tot het goed opgenomen is.

Dek af en laat 2 uur rusten.

Giet een scheut olie over het deeg en sla het om. Laat het deeg in de kom. Steek aan de rand een spatel onder het deeg, trek het op en vouw over het deeg heen. Draai de kom een halve slag en herhaal. Draai de kom nu een kwart slag en herhaal. Draai de kom weer een halve slag en herhaal. Hiermee haal je de onderkant van het deeg naar boven. Dit bevordert de glutenvorming waardoor je straks een mooi pizzadeeg hebt.

Dek af en laat 2 uur rusten.

Herhaal nog 1 keer.

Verdeel het deeg in twee stukken. Strooi wat simolina meel (bloem kan evt. ook) op een vel bakpapier. Leg een deel op het papier en laat het ander in de kom (afgedekt). Vet je handen in met olie of maak ze nat en druk het deeg al draaiend plat in een cirkel. Door ook met druk naar de randen te werken wordt je pizza steeds groter tot ongeveer 22 cm ø.

Plaats er een kom over en laat 30 minuten rusten.

Begin na 15 minuten ook de 2e pizza te vormen en werk deze op dezelfde manier af.

Verwarm de oven voor op 240oC met de pizzasteen of bakplaat ondersteboven er in.

Bestrijk de bodem (niet te dik) met tomatensaus en oregano. Schuif met een plankje de pizza in de oven. Laat 12-14 minuten bakken.

Beleg dan met geroosterde courgette, gehalveerde tomaatjes, kappertjes, olijven en mozzarella.
Zet nog een minuut of 4 in de oven. Verdeel de rucola en de basilicumblaadjes er over en een sliert olijfolie en serveer.

Bak nu de 2e pizza.

Pin de foto van het Pizza zonder kneden

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Met een goede pizza kun je mij héél blij maken! Deze pizza zonder kneden (no knead pizza), maar wel met "omslaan" tijdens het rijzen. Belegd met geroosterde courgette of tonijn is dit een top recept.

Wat vind je van dit recept?

Waardering: 0 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s