Ribbelchips uit de airfryer

Een airfryer is ook heel geschikt voor het bakken van iets lekkers zoals deze ribbelchips.

Als ik al een verslaving heb, dan is dat toch wel chips. Liefst naturel en in ribbel. Met een airfryer kun je zo veel meer dan alleen broodjes bakken, maar heb je al eens geprobeerd om er chips in te bakken? Dat is echt wel heel erg lekker, verslavend lekker zou ik zeggen ;-).
Ik heb gekozen voor de ribbelchips, gewoon om eens te proberen. Je kunt natuurlijk ook gewone chips maken, of de chips op smaak brengen met paprikapoeder.

De mandoline is een handig hulpmiddel

Voor het gelijkmatig snijden van dunne plakjes groente en fruit is een mandoline een handig hulpmiddel. Inmiddels kan ik niet meer zonder en haal ik hem (of haar?) uit de kast om mijn groenten, aardappelen of appels in handige plakjes te snijden. Mijn mandoline heeft ook een ribbelmes, en wat is dan leuker dan dit te gebruiken voor de ribbelchips.
Heb je geen mandoline, dan kun je ook een goed scherpe kaasschaaf gebruiken.


Recept: Ribbelchips uit de airfryer

Snack
Voor 2 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
20 minuten
Totale tijd:
35 minuten

INGREDIËNTEN

  • aardappelen
  • neutrale plantaardige olie (rijst- of zonnebloemolie)
  • zout

En verder

  • mandoline met ribbelmes *
  • siliconen spatel
  • keukenpapier

BEREIDING

Borstel de aardappelen goed schoon in koud water of schil ze. Vul een kom met koud water. Schaaf de aardappelen in dunne plakken. Gebruik je een ribbelmes houdt dan 4,5 mm aan, voor een glad mes is denk ik 2-2,5 dikte voldoende.

Spoel de plakjes goed in het water, zodat het zetmeel weggespoeld wordt. Dan branden ze niet zo snel aan. Laat goed uitlekken in een zeef en dep droog in een schone theedoek (liefst een die niet naar wasmiddel ruikt).

Droog de kom, doe de aardappelplakjes er weer in en giet er een scheut olie over. Meng de olie goed met de aardappelplakjes. Dit zal bij ribbels makkelijker gaan dan bij gladde plakjes. Het is de bedoeling dat elk plakje toch een olie-filmpje krijgt, anders bakt alles aan elkaar in de airfryer.

Leg een laagje aardappel in het mandje van de airfryer. Bak in kleine porties, zodat de chips ook knapperig gebakken wordt.

Stel de temperatuur in op 155oC (voor een XL airfryer) en bak de chips in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig. Schep elke 5 minuten voorzichtig om.

Er bestaat een kans dat je chips gaat “vliegen” als ze bijna klaar zijn. Houd dat wel even in de gaten en plaats eventueel een spatdeksel of rekje om te voorkomen dat de chips aan het grillelement blijven plakken.

Pin de foto van de Ribbelchips uit de airfryer

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een airfryer is ook heel geschikt voor het bakken van iets lekkers zoals deze ribbelchips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s