Patatas Bravas met Allioli

Deze Patatas Bravas met allioli zijn heerlijk bij de borrel. Maak deze snelle versie van mijn favoriete tapas en waan je op vakantie in Spanje.

Boris, een van mijn kleinzonen van 2 jaar is dol op kookboeken. Hoe leuk is dat! Hij was hier vandaag en haalde het Spaanse kookboek van de stapel. “Lezen oma!” Dus moest ik vertellen wat er op de foto’s stond en bij alles riep hij “Mmm, oma ook mmm?” Het Spaanse kookboek brengt me op het idee om met de rest gekookte aardappelen in de koelkast Patatas Bravas van te maken. Lekker met allioli. Tapas waren onze favoriete hapjes aan de bar in Barcelona, misschien leuk om daar iets meer mee te doen.

Ik besluit het recept iets aan te passen. In plaats van rauwe aardappelen gebruik ik gekookte. De chili olie wordt met verse chilipepers gemaakt. Die heb ik niet in huis, maar de chilivlokken voldoen ook prima. De allioli maak ik met kant-en-klare mayonaise.

Deze Patatas Bravas met allioli zijn heerlijk bij de borrel. Maak deze snelle versie van mijn favoriete tapas en waan je op vakantie in Spanje.
Deze Patatas Bravas met allioli zijn heerlijk bij de borrel. Maak deze snelle versie van mijn favoriete tapas en waan je op vakantie in Spanje.

Koken in de stoomoven

De stoomoven is een aanwinst van mijn keuken. Het is overigens een combi-stoomoven en dat betekent dat ik er ook in kan bakken en braden. De oven heeft ook voorgeprogrammeerde instellingen voor allerlei bereidingen. Dat is best makkelijk, zeker als je hem nog maar net hebt.
Het voordeel van de stoomoven is dat groenten en aardappelen hun smaak behouden en niet verdrinken in water.

Een ander voordeel is dat je de stoomoven helemaal kunt vullen zolang de gaartijden maar overeenkomen. Dus aardappelen ‘en groenten, dat kan prima samen. Aardappelen voor 2 of 4 of 6 personen? De kooktijd blijft gelijk!

Voor de airfryer

Deze aardappelen kun je ook in de airfryer opbakken. Meng de gekookte aardappelen dan met de olie, laat het teveel er even uit lekken en schep dan in het mandje van de airfryer. Verwarm voor op 180oC en bak ongeveer 10 minuten of totdat ze bruin en warm zijn. Schud halverwege om.


Recept: Patatas Bravas met Allioli

Hartige snack
Voor 2-4 personen
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
30 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de patatas bravas:

  • ca. 250 g aardappelen (evt. biologisch met schil)
  • neutrale olie om in te bakken
  • chilivlokken (naar smaak)
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • zout

Voor de allioli

  • 4 el (vegan) mayonaise
  • 1 dikke teen knoflook
  • zout en peper
  • evt. citroensap naar smaak

BEREIDING

Eventueel een dag eerder
Biologische aardappelen hoef je niet te schillen, borstel de aardappelen dan wel goed schoon onder water. Verwijder evt. lelijke plekjes. Gewone aardappelen schil je beter. Snijd de aardappelen in ongeveer gelijke stukken en kook ze gaar. Laat na het koken in open pan of een schaal helemaal afkoelen en drogen.

Op de dag zelf
Maak de allioli. Rasp de knoflook zo fijn mogelijk en meng door de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een kneepje citroensap. Zet apart.

Als de aardappelen helemaal zijn afgekoeld, verhit dan een flinke scheut olie in een koekenpan en laat deze heet worden. Test met een aardappeltje. Als deze begint te sissen is de olie heet genoeg. Voeg de aardappelen toe en bak onder af en toe keren tot ze bruin zijn en knapperig. Heb je veel aardappelen dan kun je dit ook in porties doen.

Schep de aardappelen uit de pan met een schuimspaan. Laat de pan met de resterende olie afkoelen tot hij niet meer heel heet is. Voeg dan de chilivlokken toe en laat mee verwarmen. Voeg dan ook het paprikapoeder toe. Giet in een kannetje.

Schep de aardappelen in een mooie schaal, druppel er de chili olie over en strooi er eventueel wat zoutvlokken over. Schep ook de allioli in een schaaltje. Zet met prikkertjes erbij op tafel en geniet.

Pin de foto van de Patatas Bravas

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze Patatas Bravas met allioli zijn heerlijk bij de borrel. Maak deze snelle versie van mijn favoriete tapas en waan je op vakantie in Spanje.

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s