Misopasta, wat is het en wat kun je ermee

Miso is een gezond en smakelijk ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het bevat vitaminen en mineralen en kan worden toegevoegd in verschillende gerechten voor een ​​unieke umami-smaak. Gebruik het vooral als smaakmaker vanwege het hoge zoutgehalte en combineer met andere gezonde ingrediënten.

Miso is een ingrediënt dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de Japanse keuken. Het bevat gezonde stoffen zoals vitaminen, mineralen en proteïnen en kan aan gerechten toegevoegd worden voor een ​​unieke umami-smaak.

Miso wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji (een schimmel). Naast sojabonen kunnen ook rijst, gerst en andere granen worden gebruikt om miso te maken, met verschillende smaken en kleuren als gevolg. Miso is plantaardig en soms ook glutenvrij.

Je kunt met miso bouillon maken (miso-soep), maar het wordt ook vaak gebruikt om gerechten op smaak te brengen of verwerkt in een dip.

Miso is een gezond en smakelijk ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het bevat vitaminen en mineralen en kan worden toegevoegd in verschillende gerechten voor een ​​unieke umami-smaak. Gebruik het vooral als smaakmaker vanwege het hoge zoutgehalte en combineer met andere gezonde ingrediënten.

Welke soorten misopasta zijn er

Miso is er in verschillende soorten, waaronder witte miso, rode miso en gele miso. Elk heeft zijn eigen smaak en wordt gebruikt in verschillende gerechten. Witte miso is de mildste en wordt vaak gebruikt in dressings en marinades. Rode miso heeft een intensere smaak en wordt vaak gebruikt in soepen en stoofschotels, ideaal ter vervanging van een bouillonblok. Gele miso een minder uitgesproken smaak en wordt in zowel hartige als zoete gerechten gebruikt. Miso is te koop in de meeste supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Hoe gebruik je misopasta

Misopasta is ideaal om je gerecht mee op smaak te brengen. Er zijn natuurlijk veel verschillende merken en soorten. Ik kocht een bakje gele shiro miso van Saitaku, beetje groot misschien, maar het blijft in de koelkast zeker een jaar goed, wat weer een voordeel is.

Meestal gebruik ik de miso om vegetarische of vegan gerechten op smaak te brengen. Groenten en peulvruchten hebben toch vaak een iets zoete smaak, zeker na de bereiding. Wat je dan soms mist is dat hartige, de vijfde smaak of umami.

Voorzichtig begon ik met een groentesoepje, daarna volgde een vega wokschotel, een minestrone en -waarom niet- een pastagerecht. En ik ben fan! Het maakt gerechten lekkerder en is puur plantaardig. De ideale vervanger van de (groente)bouillonblokken die ook voor een groot deel uit zout bestaan. Want dat is wat miso ook is: ontzettend zout! Ben dus een beetje voorzichtig als je gaat experimenteren, maar gelukkig is miso makkelijk te doseren.
Nog een tip: het is handig om de miso voordat je het toevoegt op te lossen in een lepel warm water.
Ook maakte ik een heerlijke misoboter, zie hieronder het eenvoudige recept.


Miso is een gezond en smakelijk ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het bevat vitaminen en mineralen en kan worden toegevoegd in verschillende gerechten voor een ​​unieke umami-smaak. Gebruik het vooral als smaakmaker vanwege het hoge zoutgehalte en combineer met andere gezonde ingrediënten.

Recept voor Misoboter

Je kunt met de miso ook heel goed (plantaardige) boter op smaak brengen. Denk er dan wel om dat je ongezouten boter koopt. Door de misoboter op te kloppen krijg je een heel luchtige boter, die niet zo zwaar valt. Erg lekker op een stokbroodje of op de borrelplank als dip bij bijvoorbeeld groenten.

INGREDIËNTEN

  • 150 g (plantaardige) ongezouten boter
  • 40-80 g shiro miso (afhankelijk van de sterkte)
  • druppeltje citroensap (eventueel)
  • peper

BEREIDING

Laat beide ingrediënten goed op kamertemperatuur komen. Meng de miso en boter eerst met een vork zo goed mogelijk, zodat je kunt proeven of de smaak naar je zin is. Begin met 40 gram. De shiro miso (die ik gebruikte) is behoorlijk sterk van smaak en gaat snel overheersen. Gebruik je witte miso, dan kun je wel iets meer toevoegen.

Mis je nog iets? Voeg dan een snuf peper toe en eventueel een druppeltje citroensap.

Is de boter naar je smaak, klop hem dan op tot een luchtige massa. Voor de keukenmachine is de hoeveelheid misschien te klein. Maar het kan natuurlijk ook met de mixer of zelfs met de hand.

TIP: Als garnering kun je ook een strooisel op basis van zeewier met bijvoorbeeld sesamzaad als extra toevoeging gebruiken. Ze worden volgens mij vaak gebruikt bij sushi, maar aangezien ik dat niet eet strooi ik ze graag over mijn roerbakschotel of in de soep. En dus over de misoboter.

Miso is een gezond en smakelijk ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het bevat vitaminen en mineralen en kan worden toegevoegd in verschillende gerechten voor een ​​unieke umami-smaak. Gebruik het vooral als smaakmaker vanwege het hoge zoutgehalte en combineer met andere gezonde ingrediënten.

Pin deze foto van de misopasta

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Miso is een gezond en smakelijk ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het bevat vitaminen en mineralen en kan worden toegevoegd in verschillende gerechten voor een ​​unieke umami-smaak. Gebruik het vooral als smaakmaker vanwege het hoge zoutgehalte en combineer met andere gezonde ingrediënten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s