
Asperges, je bent fan of niet wordt er wel eens gezegd. Nu vind ik asperges heel erg lekker, alleen hoef ik niet in mijn eentje een pondje weg te werken zoals we dat vroeger deden. Asperges smaken heerlijk in de pasta, een van mijn favoriete combinaties is met zalm en een roomsausje. Voor de kleur heb ik hier een halve courgette aan toegevoegd geschaafd in flinterdunne plakjes. Heerlijk!


Asperges koken of stomen
De juiste bereiding van asperges is natuurlijk belangrijk. Kook ze niet in een pan voor water tot ze moddergaar zijn, dan zijn ze niet meer lekker. Beter is het dat ze nog wat beet hebben. Kook ze 10 minuten in water en draai dan het gas uit. Laat ongeveer 20-30 minuten garen. Heb je een stoomoven? Dan zijn je asperges in een half uurtje gaar. Er is nu ook iets nieuws op de markt, de aspergesak. Een papieren zakje waarin je de asperges doet, dicht vouwt en dan in de oven gaart. Ik heb er een paar liggen, binnenkort ga ik dit eens testen.
Meer lezen over de bereiding, lees dan eens dit blog: Basisrecept: witte asperges.
Recept: Pasta met asperges en zalm
Hoofdgerecht Voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 15 minuten | Bereiden: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten |
INGREDIËNTEN
- 500 g witte asperges
- 200 g pasta (bijv. rigatone)
- 2 zalmfilets (zonder huid)
- ½ courgette
- 50 g roomboter
- 50 g bloem
- 250 ml melk
- 100 ml slagroom
- 1 maggiblokje
- verse peterselie
- citroen (voor rasp en sap)
- peper en zout
En verder:
- dunschiller
- mandoline of schaaf
BEREIDING
Schil de asperges, snijd het onderste stukje eraf. Bewaar de schillen voor soep. Snijd de asperges schuin in stukken. Kook of stoom de asperges.
Schaaf de courgette in dunne plakjes – hoe dunner hoe beter (denk aan 1 mm), dan is de courgette ook snel gaar. Breng water met voldoende zout aan de kook voor de pasta.
Borstel de citroen goed schoon onder stromend water.
Houdt rekening met de kooktijd van de pasta – rigatoni heeft ongeveer 15 minuten nodig. Asperges ca. 30 minuten.
Maak de roomsaus – dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Smelt in een ruime hapjespan de boter, voeg de bloem toe en meng deze goed met de boter. Laat even smoren zodat de bloem kan garen. Zet het vuur niet te hoog, de bloem mag niet verkleuren. Voeg een scheutje melk toe en meng goed zodat alle klontjes oplossen. Voeg dan weer een scheutje melk toe en meng weer. Dan kan de rest erbij. Roer los en breng langzaam aan de kook. Doe het maggiblokje erbij, een kneepje citroensap en de courgetteplakjes. Laat onder af en toe omroeren zachtjes koken tot de courgette beetgaar is.
Voeg de slagroom toe en verwarm deze mee.
Giet intussen de pasta af, laat uitlekken en meng door de saus.
Scheur de zalm in stukken (snijden mag natuurlijk ook) en voeg toe aan de saus. Laat langzaam verwarmen en garen. Proef op smaak en voeg eventueel nog zout en peper toe.
Giet de asperges af, laat even uitlekken en meng voorzichtig door de pasta. Rasp een beetje citroenschil over de pasta. Scheur of snijd de peterselie en strooi over de pasta.
Pin de foto van de Pasta met asperges en zalm
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Beste Anja,
Ik wil je graag laten weten dat ik het recept voor de pasta met asperges en zalm in roomsaus op je blog heb geprobeerd en het was absoluut heerlijk! De combinatie van de romige saus met de verse asperges en zalm was gewoon perfect.
Het recept was eenvoudig te volgen en ik waardeerde de tips die je gaf over het bereiden van de asperges. Het was geweldig om te zien dat de saus niet te zwaar was en dat de smaken van de ingrediënten perfect samenvielen.
Ik vind het geweldig dat je recepten deelt die toegankelijk zijn voor alle niveaus van koks, en dat je gebruik maakt van verse en seizoensgebonden ingrediënten. Jouw passie voor koken is duidelijk te zien in de kwaliteit van jouw recepten en de manier waarop je ze presenteert op je blog.
Bedankt voor het delen van dit fantastische recept en ik kijk ernaar uit om meer van jouw creaties te proberen!
Met vriendelijke groet,
Melvin
LikeLike