Perencake met Amaretto

Peren spelen de hoofdrol in deze lekkere cake. Als smaakmaker in het beslag voegde ik perenmoes toe, maar ook verkruimelde koekjes en een flinke scheut amaretto. Halve peren gaan als garnering bovenop, zodat je meteen kunt zien wat voor cake je gaat proeven.

Als ik aan het einde van de zomer weer 10 kilo peren van mijn perenbomen mag oogsten, dan staat er altijd gebak met peren op de planning. Maar je hoeft natuurlijk niet tot dan te wachten. Koop drie peren – of meer natuurlijk – en maak deze heerlijke perencake waar ik als extra smaakmakers perenmoes, amaretto en koekjes aan toevoegde.

Peren spelen de hoofdrol in deze lekkere cake. Als smaakmaker in het beslag voegde ik perenmoes toe, maar ook verkruimelde koekjes en een flinke scheut amaretto. Halve peren gaan als garnering bovenop, zodat je meteen kunt zien wat voor cake je gaat proeven.
Peren spelen de hoofdrol in deze lekkere cake. Als smaakmaker in het beslag voegde ik perenmoes toe, maar ook verkruimelde koekjes en een flinke scheut amaretto. Halve peren gaan als garnering bovenop, zodat je meteen kunt zien wat voor cake je gaat proeven.

Bakken in de airfryer

Deze cake heb ik in de oven gebakken, maar dat gaat natuurlijk ook prima in de airfryer. Neem dan een ronde bakvorm, bekleed de bodem met een op maat geknipt vel bakpapier. Vet de vorm nogmaals in en vul met het beslag. Leg de peren op het beslag en kwast deze in met gesmolten boter. Laat de koekkruimels aan het einde achterwege, die zouden kunnen gaan “vliegen” in de airfryer en dat wil je niet.

De maat van de cakevorm is 10×25 cm, past dat niet in de airfryer neem dan een ronde vorm van ongeveer 16-18 cm Ø.

Heb je na het lezen van dit recept zin in meer recepten met peren? Kijk dan eens naar dit verzamelblog: 14x De lekkerste recepten met peren


Recept: Perencake met amaretto

Gebak
Voor 8-10 personen
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
45-60 minuten
Totale tijd:
1-1,5 uur

INGREDIËNTEN

 • 60 g roomboter (+ extra)
 • 75 g suiker
 • 2 eieren (M)
 • 50 g perenmoes of compote
 • 1 el amaretto
 • 110 g zelfrijzend bakmeel
 • 35 g speculaasjes
 • 3 handperen

En verder

 • Keukenmachine met beslagspatel of mixer met garde
 • 1 cakevorm
 • bakpapier

BEREIDING

Weeg de ingrediënten af en laat op kamertemperatuur komen. Als boter en eieren op kamertemperatuur zijn, krijg je een mooier beslag.

Vet de cakevorm lichtjes in met boter en bekleed de vorm met het bakpapier. Heb je klemmetjes, vouw het bakpapier dan aan de lange kanten om en zet het vast.

Verwarm de oven voor op 180oC (160 oC hetelucht).

Klop in een kom de suiker met de boter tot een schuimige lichtgele (bijna witte) massa. Voeg dan 1 ei toe en meng dit erdoor. Als het helemaal is opgenomen kan het tweede ei erbij. Klop goed door. Voeg nu ook de amaretto en de perenmoes toe. Meng tot alles is opgenomen.

Verkruimel de koekjes en spatel even door het beslag – dit komt niet zo precies. Houd eventueel een beetje achter als topping.

Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel dit in delen rustig door het beslag.

Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis en verdeel de peren over het beslag. Smelt het restje boter en bestrijk de peren ermee. Verdeel het restant van de koekkruimels ertussen. Bak je de cake in de airfryer, strooi dan geen extra koekkruimels over het beslag.

Plaats de cakevorm op een rooster in het midden van de oven.

Bakken in de oven
Verlaag de oventemperatuur naar 160oC (150oC hetelucht) en bak de cake in 45-60 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Controleer dit met een satéprikker: steek deze in de cake en als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar. Zo niet, dan nog wat langer laten bakken.

Bakken in de airfryer
Verwarm de airfryer voor op 160oC. Plaats de cakevorm in het mandje en bak de cake gedurende ongeveer 45 minuten. Controleer na 30 minuten voorzichtig of het niet te hard gaat. Verlaag anders de temperatuur. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.

Haal de cake uit de oven en laat op een rooster 5-10 minuten afkoelen. Haal uit de vorm en laat verder afkoelen.

Pin de foto van de Perencake met amaretto

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Peren spelen de hoofdrol in deze lekkere cake. Als smaakmaker in het beslag voegde ik perenmoes toe, maar ook verkruimelde koekjes en een flinke scheut amaretto. Halve peren gaan als garnering bovenop, zodat je meteen kunt zien wat voor cake je gaat proeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s