Rode uien marmelade of chutney

Een hartige marmelade van rode uien met tijm, rode wijn en balsamico als smaakmakers. Hartig maar ook een beetje zoet combineert dit perfect bij een stukje kaas of in een hartig bladerdeeg gebakje.

Marmelade of chutney? Marmelade moet eigenlijk citrusfruit bevatten, chutney is meestal pittig zoetzuur. Het is beide eigenlijk niet, maar omdat chutney meestal eerder een pasta is, kies ik voor de marmelade. Deze hartige marmelade van rode uien en tijm staat al een poosje op mijn blog als onderdeel van een recept voor hartige taartjes met geitenkaas. Omdat de marmelade zó lekker is en we hem vaker ook op de borrelplank bij kaas geven, verdient dit recept wel een eigen blog.
De marmelade smaakt heerlijk bij een pittige kaas, maar ook bij de zachte brie op de foto is hij lekker.

Een hartige marmelade van rode uien met tijm, rode wijn en balsamico als smaakmakers. Hartig maar ook een beetje zoet combineert dit perfect bij een stukje kaas of in een hartig bladerdeeg gebakje.
Een hartige marmelade van rode uien met tijm, rode wijn en balsamico als smaakmakers. Hartig maar ook een beetje zoet combineert dit perfect bij een stukje kaas of in een hartig bladerdeeg gebakje.
Een hartige marmelade van rode uien met tijm, rode wijn en balsamico als smaakmakers. Hartig maar ook een beetje zoet combineert dit perfect bij een stukje kaas of in een hartig bladerdeeg gebakje.

De smaakmakers in deze hartige marmelade

In deze hartige uienmarmelade gebruik ik tijm als smaakmaker. Om de marmelade te conserveren heb je ook suiker nodig, dat is hier bruine basterdsuiker. Bovendien gaat er rode wijn en balsamico-azijn in om de marmelade ook een zuurtje mee te geven, anders wordt hij veel te zoet.
Eventueel kun je de marmelade ook pureren, dan heb je meer een chutney. Persoonlijk vind ik het wel lekker om op iets te kunnen kauwen.


Recept: Rode uienmarmelade

Bijgerecht
Voor 1 pot
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
30 minuten
Totale tijd:
45 minuten

INGREDIËNTEN

  • 300 g rode uien
  • 3 el olijfolie
  • 250 ml rode wijn
  • 1 tl balsamico azijn
  • 3-4 el bruine basterdsuiker
  • peper en zout
  • 6 takjes tijm (alleen de blaadjes)

BEREIDING

Steriliseer een afsluitbare pot. Zet de pot en ook het deksel in een pan of afwasteil. Giet er kokend water in en laat dit staan tot je hem nodig hebt.

Begin met de marmelade. Snijd de rode uien in dunne ringen. Als je dat makkelijker vindt, kun je ze ook eerst halveren.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur en smoor hierin de uien gedurende 15-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de ui. Voeg dan de wijn toe en draai het vuur wat hoger. Laat koken totdat de alcohol bijna verdampt is en de uien zacht zijn.

Voeg dan de balsamico, basterdsuiker en de tijmblaadjes toe.  Kruid met peper en zout. Laat gedurende 5 minuten op een laag pitje sudderen totdat al het vocht verdampt en de suiker karamelliseert. Proef op smaak en voeg evt. nog wat balsamico, of peper en zout toe.

Laat de marmelade iets afkoelen. Giet het water uit de gesteriliseerde pot en laat uitlekken. Schep de marmelade in de pot en sluit deze meteen af met het deksel.

Pin de foto van Marmelade van rode uien

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een hartige marmelade van rode uien met tijm, rode wijn en balsamico als smaakmakers. Hartig maar ook een beetje zoet combineert dit perfect bij een stukje kaas of in een hartig bladerdeeg gebakje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s