
Voor de dessertliefhebbers onder jullie heb ik een rijstpudding met sinaasappel en kardemom. In een oud Spaans kookboek zag ik dat er sinaasappelrasp aan het rijstdessert toegevoegd werd. Dat is weer eens iets anders dan kaneel (die ik bovendien niet in huis had). Als extra smaakmaker heb ik kardemom toegevoegd en behalve rasp ook het sap van de sinaasappel. Toevallig had ik bloedsinaasappel liggen, maar de “gewone” sinaasappel kan natuurlijk ook prima.
Dit is een ideaal dessert als je met een grote groep bent, want je kunt het prima voorbereiden. Het is zeker genoeg voor 6 personen en misschien wel voor 10, want een rijstpudding is best machtig. De bereiding is echt niet ingewikkeld, zelfs de beginnende keukenprins/prinses moet dit lukken.

Hoe serveer je rijstpudding
Eigenlijk is deze rijstpudding al lekker zoals hij is, want door de sinaasappel en kardemom heeft de pudding al extra smaak. Schep hem in kleine glaasjes en strooi er een beetje (licht)bruine basterdsuiker gestrooid.
Echte toetjesmensen (mijn vader, elke dag een toetje hij kan niet zonder) hebben er het liefst nog iets van fruit bij. Kies eventueel voor Gestoofde sinaasappel in siroop of Dessertsaus van pruimen of ander zomerfruit. Schep dan eerst een bodempje van het fruit in het glas, daarop de pudding en garneer eventueel nog met een muntblaadje.
Of probeer eens dit Rijstdessert met specerijen en peer als variatie.
Recept: Rijstpudding met sinaasappel
Dessert Voor 6-8 personen | ||
Voorbereiden: 15 minuten | Bereiden: 35 minuten | Totale tijd: 50 minuten |
INGREDIËNTEN
- 1 flinke sinaasappel
- 1 citroen
- 250 g risotto
- 1 liter melk
- 100 g witte basterdsuiker
- Snuf zout
- 4 kardemompeulen
- ½ tl vanille-extract
- 200 ml slagroom
Voor de garnering
- (licht)bruine basterdsuiker
- Vers fruit of vruchtencompôte
En verder
- Pan met dikke bodem en deksel
- Spatel
- Rasp
BEREIDING
Boen de sinaasappel en citroen goed schoon onder stromend water. Rasp voorzichtig de schil van beide zodat je alleen het gele of oranje deel van de schil meeneemt en niet het witte (bittere) vlies. Zet apart. Pers de sinaasappel uit, het sap wordt aan het einde van de kooktijd toegevoegd.
Spoel een pan met dikke bodem (inhoud van ca. 2 liter) om met koud water. Doe melk en risotto in de pan en breng langzaam aan de kook onder af en toe roeren.
Als de melk kookt voeg je sinaasappel- en citroenrasp, suiker, zout, kardemom en het vanille-extract toe. Sluit de pan met het deksel (hierdoor vormt de melk geen vel) en draai het vuur lager. Laat zachtjes ongeveer 30 minuten koken. Roer af en toe met een spatel, zodat de rijst niet aan de bodem van de pan plakt. Wordt het te droog, voeg dan een beetje water of melk toe.
Voeg, als de rijst gaar is, het sinaasappelsap en de slagroom toe. Roer goed door en vis de kardemompeulen uit de pudding.
Serveren
Eet warm of koud met basterdsuiker (apart) erbij en eventueel wat vruchtencompôte. Dek tijdens het afkoelen de pudding af met plasticfolie zodat er zich geen vel vormt. Door afkoelen wordt de pudding ook dikker, voeg dan eventueel voor het serveren nog een beetje melk toe.
Pin de foto van de Rijstpudding met sinaasappel
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
