Witlof met brie en walnoten

Witlof met brie en walnoten is een bekende combinatie. Door de witlof in de oven of de airfryer te bakken wordt de smaak zachter en dat is lekker met het licht zoute van de brie en de crunch van de walnoten. Voor een extra zoetje voeg je rode uien marmelade toe.

Witlof met brie en walnoten kent iedereen misschien wel. Door de witlof in de oven of de airfryer te bakken wordt de smaak zachter en dat is lekker met het licht zoute van de brie en de crunch van de walnoten. Om nog een extra zoetje aan het gerecht mee te geven wordt vaak honing gebruikt, maar omdat ik nog een pot rode uien marmelade had staan (ook zoet van smaak) heb ik dat geprobeerd. De smaak was super, dus ik kan alleen maar zeggen: maak de marmelade voor erbij.

Witlof met brie en walnoten is een bekende combinatie. Door de witlof in de oven of de airfryer te bakken wordt de smaak zachter en dat is lekker met het licht zoute van de brie en de crunch van de walnoten. Voor een extra zoetje voeg je rode uien marmelade toe.
Witlof met brie en walnoten is een bekende combinatie. Door de witlof in de oven of de airfryer te bakken wordt de smaak zachter en dat is lekker met het licht zoute van de brie en de crunch van de walnoten. Voor een extra zoetje voeg je rode uien marmelade toe.

Bereiding in de Airfryer

Dit lekkere gerecht kun je ook prima in de airfryer bereiden. Bekijk vooraf even of je een passende ovenschaal hebt. Houd er rekening mee dat je hem naderhand ook nog uit je mandje moet kunnen halen.
De aangegeven temperatuur en baktijd kunnen per airfryer verschillen. Dit is afhankelijk van het formaat van je airfryer en het vermogen (dit kan variëren van 1400 tot 2000 Watt).


Recept: Witlof met brie en walnoten

Hoofdgerecht
Voor 2 personen
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
30-40 minuten
Totale tijd:
ca. 1 uur

INGREDIËNTEN

  • 3 struikjes witlof
  • 1 stuk brie (bijv. de GeitenBrie van Alphenaer)
  • 1 handje walnoten
  • Enkele takjes tijm
  • Peper en zout
  • (olijf)olie om in te bakken

Voor garnering:

  • Enkele lepels rode uien marmelade (zie het recept)
  • Of honing in plaats van de marmelade

En verder

  • Passende ovenschaal

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht). De airfryer hoeft niet voorverwarmd te worden.

Witlof met brie en walnoten is een bekende combinatie. Door de witlof in de oven of de airfryer te bakken wordt de smaak zachter en dat is lekker met het licht zoute van de brie en de crunch van de walnoten. Voor een extra zoetje voeg je rode uien marmelade toe.

Was  de witlof en halveer in de lengte, laat goed uitlekken. Verwijder de harde kern.

Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de witlof tot ze beginnen te karamelliseren. Breng op smaak met peper en zout.

Witlof met brie en walnoten is een bekende combinatie. Door de witlof in de oven of de airfryer te bakken wordt de smaak zachter en dat is lekker met het licht zoute van de brie en de crunch van de walnoten. Voor een extra zoetje voeg je rode uien marmelade toe.

Rangschik de witlof in de ovenschaal met de snijkant naar boven.

Snijd de brie in plakken en verdeel over de witlof. Verdeel de tijm erover en de walnoten. Bak je in de airfryer leg dan de tijm onder de kaas – anders gaat deze “vliegen”.

Voor de oven
Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak ongeveer een half uur. Controleer of de witlof gaar is, zo niet laat nog wat langer in de oven staan.

Voor de airfryer
Plaats de schaal in het mandje van de airfryer. Stel de temperatuur in op 170oC en op 25 minuten. Controleer halverwege of het niet te hard gaat, verlaag anders de temperatuur iets. Is de witlof na 25 minuten nog niet helemaal gaar, verleng de tijd dan met 10 minuten.

Pin de foto van de Witlof met brie en walnoten

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Witlof met brie en walnoten is een bekende combinatie. Door de witlof in de oven of de airfryer te bakken wordt de smaak zachter en dat is lekker met het licht zoute van de brie en de crunch van de walnoten. Voor een extra zoetje voeg je rode uien marmelade toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s