
Deze kruidige tomatensaus maak je makkelijk zelf! Wat je nodig hebt zijn 2 blikken tomaten, je favoriete kruiden en 1 maggiblokje. Ook niet onbelangrijk is een beetje tijd, want deze saus heeft een klein uurtje nodig om op smaak te komen. Doe dit dus ’s avonds of op elk ander moment dat je even tijd hebt om de pan op te zetten en alles er in te gooien. De rest volgt vanzelf.
Tomatensaus is een onmisbaar ingrediënt in mijn keuken. Ik gebruik het heel vaak in sauzen en soepen en kan echt niet zonder. Van de blikjes tomatenblokjes stapte ik over naar tomato fritto en een tijdje geleden naar kant-en-klare tomatensaus. Waarom? Gewoon omdat dat gemakkelijk was en ik de tomatenblokjes in blik niet meer lekker vond. En als ik heel eerlijk ben, vind ik dat niet kunnen, want behalve dat die kant-en-klaar saus veel duurder is (ca. € 3,50 tegenover € 1), maak je een lekkere tomatensaus makkelijk zelf!

Tomatensaus als basis voor pasta of soep
Deze saus is geconcentreerd omdat hij zachtjes inkookt. Je hebt met 2 blikken tomaten een flinke portie – deze hoeveelheid is voldoende voor 4 personen (soep of pastasaus). Dit is een basisrecept, er gaat weinig zout in (in de vorm van een maggiblokje) en als smaakmakers de kruiden. De kruiden verwijder je als de saus klaar is, de ui zorgt voor een zoetje en wordt mee gepureerd.
Als je de saus gaat gebruiken zul je nog bouillon/zout/peper en dergelijke willen toevoegen. Zie onder dit blog enkele voorbeelden.
Heb je niet alles nodig, dan vries je wat je overhoudt gewoon in. Dat kan natuurlijk ook in eenpersoons porties. Net zo makkelijk.
Recept: Kruidige tomatensaus
Saus Voor 4 personen | ||
Voorbereiden: 5 minuten | Bereiden: 50 minuten | Totale tijd: 1 uur |
INGREDIËNTEN
- 2 blikken tomaten (heel of in blokjes)
- 50 g (plantaardige) boter
- 1 niet te grote ui
- 1 maggiblokje
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 laurierblaadje
En verder
- Staafmixer
- 2 potten met deksel of diepvrieszakjes
BEREIDING
Schil de ui en halveer of snijd in vieren. Doe alles in een ruime pan, ook het water van de tomaten. Breng aan de kook en laat 45-50 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan.
Roer af en toe.

Verwijder de kruiden. Pureer de saus met een staafmixer.
Steriliseer 2 potten en verdeel de saus erover. Sluit af met een deksel en bewaar in de koelkast. Je kunt de saus ook invriezen, eventueel in 1-persoons porties, dan kun je hem langer bewaren. Laat hem dan wel eerst helemaal afkoelen.
Pin de foto van de Kruidige Tomatensaus
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een paar voorbeelden ter inspiratie
Gebruik in een pastasaus, als basis voor tomatensoep/minestrone en natuurlijk bij alle soepen waar tomaten in verwerkt worden, in lasagne of als saus voor op de pizza. Door op de foto’s te klikken opent het betreffende recept.




