Lasagne met groenten en vega gehakt

Lasagne, het lekkerst is het knapperige toplaagje. Deze lasagne maakte ik met groenten en vega gehakt. Ja, dat kan en is ideaal als je een dagje zonder vlees wil en toch iedereen blij wilt maken met een heerlijke maaltijd waarin je het vlees niet mist.

Vegetarisch eten is voor mij geen enkel probleem. En toch mis ik soms het vlees – in hachee of pasta alla bolognese of lasagne. Voor de pasta is er nu kruimig vega gehakt op de markt, dus plantaardig gemaakt van bijvoorbeeld sojabonen of peulvruchten, maar ook van seitan of paddenstoelen. Het is rul, dus het is ideaal voor gebruik in recepten waarin het gehakt ook rul gebakken wordt. Omdat het al voor gegaard is, wordt het aan het einde van de kooktijd toegevoegd aan de saus.

De smaak (en textuur) van het gehakt is niet alleen afhankelijk van de basis, maar natuurlijk ook van andere ingrediënten (denk aan kruiden, specerijen of groenten) die er extra smaak aan geven. De smaak van vegetarisch gehakt is wisselend en het is even zoeken naar het merk dat je lekker vindt. Er zijn er waar een vreemd luchtje aan hangt, die laten we graag links liggen. Na veel proeven en keuren zijn we tot de conclusie gekomen dat het vega gehakt van Picnic het lekkerst is, met op een goede 2e plaats de Vegetarische Slager (vooral vanwege het prijsverschil).
Seitan, dat ook wel eens tarwevlees wordt genoemd, is gemaakt van tarwe-eiwit en heeft een stevige textuur die ook wel op gehakt lijkt. Seitan kun je overigens prima zelf maken: Seitan, het basisrecept.

Het is overigens niet per se zo dat vegetarisch gehakt ook veganistisch is. Sommige merken kunnen eieren, kaas of andere dierlijke ingrediënten bevatten, dus het is belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te bekijken als je een strikt veganistisch dieet volgt.

Lasagne, het lekkerst is het knapperige toplaagje. Deze lasagne maakte ik met groenten en vega gehakt. Ja, dat kan en is ideaal als je een dagje zonder vlees wil en toch iedereen blij wilt maken met een heerlijke maaltijd waarin je het vlees niet mist.
Lasagne, het lekkerst is het knapperige toplaagje. Deze lasagne maakte ik met groenten en vega gehakt. Ja, dat kan en is ideaal als je een dagje zonder vlees wil en toch iedereen blij wilt maken met een heerlijke maaltijd waarin je het vlees niet mist.

Lasagne met groenten en gehakt

Na verschillende merken te hebben geprobeerd, vinden wij het vega gehakt van Picnic het lekkerste. Wat smaak betreft lijkt het – zeker als je het verwerkt in een pastasaus – bijna niet te onderscheiden van echt gehakt.
Wil je het eens proberen dan heb ik hier een recept voor lasagne. Een tip vooraf: ik gebruik gedroogde lasagnevellen en dan heb je een meer waterige saus nodig zodat de lasagnevellen het vocht kunnen opnemen. Gebruik je verse lasagne, dan hoef je het extra water waarschijnlijk niet aan de saus toe te voegen.


Recept: Lasagne met groenten en vega gehakt

Hoofdgerecht
Voor 2 personen
Voorbereiden:
minuten
Bereiden:
minuten
Totale tijd:
minuten

INGREDIËNTEN

 • 1 uitje
 • 1 teentje knoflook
 • 1 niet te grote courgette
 • 1 rode paprika
 • 1/2 l kruidige tomatensaus (zelf gemaakt uit uit een pakje)
 • 1 kopje water
 • 1 bouillonblok of 2 maggiblokjes
 • peper en zout
 • oregano
 • 180 g kruimig vega gehakt
 • 9 (gedroogde) lasagnevellen

Voor de kaassaus

 • 30 gram boter
 • 30 gram bloem
 • 400-500 ml melk
 • 2 handen geraspte kaas (+ extra)
 • peper en zout
 • nootmuskaat

En verder

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht).

Hak de ui fijn en pers de knoflook uit. Verhit een scheut olijfolie in een ruime braadpan en smoor hierin zachtjes de ui en knoflook.

Schaaf de courgette en de paprika met de mandoline in dunne plakken. Voeg toe aan het uimengsel. Zet het vuur iets hoger en laat bakken tot de courgette zacht begint te worden.

Voeg de tomatensaus toe, de maggiblokjes, peper en oregano naar smaak. Verwarm de saus. De courgette zal wat vocht loslaten, maar misschien is er nog extra water nodig. In totaal heb ik ongeveer 200 ml extra toegevoegd.

Maak ondertussen de kaassaus. Laat in een steelpan de boter smelten, voeg de bloem toe en laat deze even meebakken. Dan beetje bij beetje de melk toevoegen onder goed roeren. Voeg nu ook peper en nootmuskaat toe. Breng langzaam aan de kook en laat 3-5 minuten doorkoken. Voeg dan de kaas toe, maar houd wat achter om straks over de lasagne te strooien. Roer met een spatel en laat de kaas oplossen. Proef op smaak en voeg eventueel nog extra peper en nootmuskaat toe.

Het opbouwen van de lasagne

Schep een laagje saus in de ovenschotel, daarop 3 vellen lasagne, dan weer een laagje saus, een derde deel van de kaassaus, 3 lasagnevellen en een laagje saus. Tenslotte de laatste lasagnevellen, de rest van de saus en de kaassaus. Strooi tenslotte de achtergehouden kaas over de lasagne.

Zet de ovenschotel op een rooster in het midden van de oven en bak de lasagne ongeveer 30 minuten. Aan het einde van de baktijd kun je de lasagne ook nog even onder de grill zetten voor een extra krokante toplaag.

Pin de foto van de Lasagne met groenten en vega gehakt

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Lasagne, het lekkerst is het knapperige toplaagje. Deze lasagne maakte ik met groenten en vega gehakt. Ja, dat kan en is ideaal als je een dagje zonder vlees wil en toch iedereen blij wilt maken met een heerlijke maaltijd waarin je het vlees niet mist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s